DZIEŃ DOBRY! Dziś jest:

ZOBACZ CO NOWEGO!

RestaurantWeek® Tarnowskie Góry 2025 – włoskie smaki i festiwalowa kolacja w Va Bene

Jeśli kochacie włoską kuchnię i chcecie poczuć klimat Toskanii bez opuszczania Śląska, koniecznie zajrzyjcie do Va Bene w Tarnowskich Górach. To miejsce, do którego lubimy wracać nie tylko podczas RestaurantWeek®, ale też na rodzinne obiady i leniwe weekendowe kolacje. Za każdym razem zachwyca tym samym – smakiem, który naprawdę przenosi do Włoch.

W ramach tegorocznej edycji RestaurantWeek® Polska 2025 restauracja przygotowała różnorodne menu – pełne aromatów, kremów, makaronów i deserów, które przenoszą prosto do słonecznej Italii.

Va Bene Tarnowskie Góry – włoska uczta w sercu Śląska

Restauracja Va Bene to miejsce z klimatem – niewielkie, przytulne i urządzone w stylu, który od razu przenosi myślami do włoskiego trattorio. Choć parking jest niewielki, to już po wejściu do środka można zapomnieć o całym świecie.

Menu A – klasyka włoskich smaków z nutą jesieni

Przystawka: Crema di Zucca

Krem z pieczonej dyni z prażonymi pestkami i kiełkami to doskonały początek kolacji – delikatny, kremowy, pełen jesiennych aromatów. To danie, które od razu wprowadza w ciepły, włoski nastrój.

Danie główne: Bucatini con Guanciale lub Pizza Speck

Największe wrażenie zrobił na nas makaron Bucatini con Guanciale – połączenie włoskiej prostoty z perfekcyjnym smakiem. Guanciale, czosnek, pistacje, mascarpone i świeży pieprz tworzyły kompozycję idealnie zbalansowaną.

Dla fanów pizzy przygotowano wersję z Musem z dyni, Speckiem, rucolą, grzybami leśnymi i Grana Padano – nietypową, jesienną, ale bardzo przyjemną w smaku.

Deser: Lemon Curd

Deser cytrynowy z kremem z białej czekolady, kruszonką migdałową i maliną okazał się idealnym zakończeniem kolacji – lekki, orzeźwiający i słodko-kwaśny w punkt.

Menu B – lekko, roślinnie i aromatycznie

Przystawka: Schacciata alla Bruschetta

Zawijana focaccia prosto z pieca z pomidorami, mozzarellą Fior di Latte i rukolą – idealna dla tych, którzy kochają włoskie pieczywo i prostotę smaków.

Danie główne: Rigatoni alla Norma

To danie zdecydowanie nas oczarowało – makaron Rigatoni, bakłażan, pomidory pelati, ricotta salata i bazylia to klasyka w najlepszym wydaniu. Wszystko pachniało, smakowało i wyglądało jak na włoskiej uliczce w Katanii.

Deser: Torta di Carote

Torcik marchewkowy z kremem mascarpone, nutą cynamonu, białą czekoladą i pomarańczą – lekko korzenny, delikatny i idealnie wyważony.

Nasze wrażenia z Va Bene w Tarnowskich Górach

Kuchnia Va Bene to połączenie włoskiej pasji i lokalnego ciepła. Makarony zdecydowanie królowały – były świeże, aromatyczne i idealnie al dente. Porcje są konkretne, więc nikt nie wyjdzie stąd głodny.

To właśnie w takich miejscach najlepiej widać, za co kochamy RestaurantWeek® Polska – można odkrywać restauracje, których wcześniej się nie znało, i wracać po jeszcze więcej.

Podsumowanie – warto odwiedzić Va Bene Tarnowskie Góry

Va Bene Tarnowskie Góry to prawdziwy i przepyszny kawałek Włoch na Śląsku. Doskonała kuchnia, klimatyczne wnętrze i wyczuwalna pasja w każdym daniu sprawiają, że to miejsce idealne nie tylko na festiwal, ale i na każdą okazję.

Komentarze