Wiosenna tarta z rabarbarem

Sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty. Trudno powiedzieć czy to tak naprawdę owoc czy warzywo. Maja swój charakterystyczny, kwaskowaty smak. Co ciekawe im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy aby na pewno rabarbar jest warzywem. Jednak to nie zmienia faktu, że idealnie komponuje się  w słodkich wypiekach.

Składniki:
Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki (320 g) 
  • kostka masła (może też być margaryna)
  • pół szklanki cukru pudru (80 g)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
Nadzienie:
  • 3 lub 4 łodygi rabarbaru
  • 2 jabłka
  • pół szklanki cukru
  • 5 łyżeczek kisielu
  • łyżka bułki tartej

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, pamiętając, że używamy jedynie żółtek oraz masło musi być chłodne. Następnie formujemy kulę, dzielimy ją na 2 części i wkładamy do lodówki na godzinę. 

2. Rabarbar i jabłka myjemy, kroimy na mniejsze części wedle uznania. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy cukier i kisiel. 

3. Wyjmujemy jedną część ciasta z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy ciasto do formy. Nakłuwamy widelcem. Ciasto jest bardzo delikatne więc musimy być ostrożni. 

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto i pieczemy 10 minut.

5. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy bułką tartą i rozkładamy nadzienie. Pozostałą część ciasta rozkładamy na wierzchu. Możemy rozetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach, wyciąć paski lub inne kształty. 

6. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. 

Korzystajcie z rabarbaru póki można!

Smacznego 💓💓

Komentarze

  1. Wczoraj przytachałam naręcze rabarbaru z działki - jak zwykle mnie nie zawiódł ;) Taką tartę zrobię na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ładnie. Lubię ciasta z rabarbarem, ale zazwyczaj robię tradycyjne tarty lub drożdżowe. Nie są takie śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę zajmuje pozwijanie tych różeyczek. Ale myślę, że tradycyjnie ułozona tarta smakuje równie dobrze :)

      Usuń
  3. Jak pęknie wygląda. Rabarbar ciekawie ułożony.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, pięknie wygląda i na pewno musi być smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jejuniu.... 😮 slinka az cieknie. Rabarbar zawsze ok!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rabarbar kojarzy mi się ze smakami lata :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię rabarbar, ale bardziej kwaśny niż słodki i w wytrawnych daniach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio za mną ciągle chodzi :) Z rabarbarem nie miałam nic wspólnego od późnych lat dziecięcych :) A ostatnio wspominałam ciasto z rabarbarem i kompot, które babcia, bo nikt inny w rodzinie, robiła wiosną ♥
    Muszę znaleźć rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rabarbar jadłam jako dziecko, maczają jego końce w cukrze. Zajadałam aż mi się uszu trzęsły. Wykrzywiało buzię, ale jadło się dalej. Niestety tarty nie upiekę, ponieważ wykończyłam piekarnik pianka do czyszczenia spalenizny. Popsikałam, zapomniała i teraz za każdym razem, kiedy włączam, dymi jak z komina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa sprawa z tym piekarnikiem ;) Koniecznie muszę spróbować rabarbaru z cukrem :)

      Usuń
  10. Wygląda pięknie! Rabarbar kroiłaś w paski i zwijałaś? Super efekt dekoracyjny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rabarbar zwijałam w małe różyczki :) Taki był zamiar :)

      Usuń
  11. Ale mam teraz smaka na ciasto z rabarbarem 😍

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda niesamowicie, a ja uwielbiam ciasta z rabarbarem!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale mi narobiłaś ochoty na takie tartę :) Bardzo lubię ciasta z rabarbarem ale tarty jeszcze nie jadłam :). A myślisz, że przeszłoby tu ciasto francuskie? Ja zwykle robię tarty właśnie z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie chyba nigdy nie próbowałam :) Myślę, że ciasto francuskie zawsze się sprawdza

      Usuń
  14. Wczoraj kupiłam rabarbar w promocyjnej cenie czyli część pójdzie na kompot a część na to ciasto wyląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pyszności, z chęcią bym zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam rabarbar :) Wygląda pysznie- musze też zrobic taką tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepięknie wygląda!!!!
    Uwielbiam rabarbar, ale ograniczam słodycze więc zero takich spraw :D
    Kompot tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takiej tarty jeszcze nie jadłam, ale za to placek z rabarbarem uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pięknie! Bardzo mnie zachęciłaś :) Przerabiam na ciasto bez glutenu i zabieram się do roboty. Rabarbar już kupiony :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czakam na przepis na inną wersję ciasta :)

      Usuń
  20. Jest coś takiego w smaku rabarbaru, że z przyjemnością rozkoszujemy się słodkościami z jego udziałem, ta nutka kwasowości w cukrowej otoczce. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
  21. Aż mi ślinka pociekła na widok tego obłędnego ciasta! Uwielbiam rabarbar <3 Czekam aż pojawi się w sklepach i do dzieła :) Pora się oswoić z piekarnikiem .

    OdpowiedzUsuń
  22. Tarta z kratką wygląda zawsze o niebo lepiej od takiej zwykłej, mam ochotę ją upiec 🙂

    OdpowiedzUsuń
  23. Biorę bo uwielbiam rabarbar niemal w każdej postaci. Jak o ciekawostkę dodam, że u mnie w domu zamiast rabarbar dla śmiechu zawsze się mówiło "rumbarbar". ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszne, wreszcie musze siegnac po rabarbar. Tyle dobrego sie o nim pisze i tyle smacznych rzeczy mozna z niego przygotowac. A ta tarta po prostu zwala z nog. Pozdrawiam cieplutko Beata

    OdpowiedzUsuń
  25. pięknie wygląda. ciasto z rabarbarem kojarzy mi się z babcinymi wypiekami :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale pięknie wygląda ta tarta! Jak bukiet :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale piękne wyszło Ci to ciasto. Az szkoda je kroić ;). Uwielbiam rabarbar - smaki dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  28. Kocham rabarbar! Do tej pory nie piekłam tarty jeszcze ale chyba czas spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Nigdy nie robiłam ciasta z rabarbarem- chętnie nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jeszcze tylko 4 miesiące i moge sie przymierzyc. Lubię rabarbar ale przeczytałam post ze względu na tartę:-) bo dodac mozna wszystko.

    OdpowiedzUsuń
  31. Co prawda nie jadam takich rzeczy, ale różyczki z rabarbaru przecudowne ♥ ♥ Pozdrawiam i zapraszam do siebie.:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam rabarbar więc chyba wiem co niedługo zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  33. uwielbiam rabarbar, nałogowo robię z nim crumble

    OdpowiedzUsuń
  34. Fajnie, że znalazłam przepis! Będę kombinować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

INSTAGRAM